Tarih: 21.11.2023 22:31
Acı Yemenin Faydaları Nelerdir?
Acı biber, turşu, acılı baharatlar, soslar ve daha neler, neler..! Özellikle yurdumuzun güney doğu ve doğu kesimlerine doğru gittikçe, mutfaklarda pek çok baharata yer verildiğini görebiliyoruz. Kimileri sesine iyi geldiğini söylüyor, kimileri ise nefesine..!
Peki sahiden hem lezzetli, hem iştahımızı açan, hem de yedikçe yediren acının sağlığımıza olan faydaları nelerdir acaba? İşte biz de bu yazımızda sizlere, özellikle de sofrasından yaz-kış acıyı eksik etmeyenlere yönelik önemli bilgiler veriyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Acı Yemenin Faydaları Nelerdir?
Ulaşılması kolay olan acı biber ve buna benzer yiyecek ya da baharatlar, son dönemde alternatif tıp alanında da sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Öyleyse sağlığa olan olumlu pek çok etkisinden söz etmek de mümkündür. Haydi bunlara hep birlikte göz atalım..
- Vücudunuzdaki mutluluk hormonu olan endorfin salgısını yükseltmek için yalnızca çikolata mı yiyebileceğinizi sanıyorsunuz? Cevabımız elbette hayır! Çünkü acı biber ve benzeri yiyecekler, beyindeki mutluluk hormonunu uyararak, devreye sokmakta ve sinir sisteminizi düzenleyerek rahatlamanıza imkan tanımaktadır.
- Doğal bir ağrı kesici..! Evet acı yiyecekler daha az kimyasal ilaçlara yönelmenizi sağlayabilir. Çünkü ağrıyı azaltıcı etkileri bulunmaktadır.
- Kilo vermek isteyenlerin bir numaralı tercihi..! Şişkinlik, ödem ve fazla yemek yedikten sonra mideye gelen o rahatsızlık hissi..! Bunları acı sayesinde bastırabilir ve kendinizi çok daha hafif hissedebilirsiniz.
- Metabolizmayı hızlandırıcı, kabızlık sorununu gidererek bağırsakları düzenleyici, yağ yakıcı ve zayıflamaya yardımcı muhteşem bir besin kaynağıdır.
- Acı yemenin faydalarından biri de güçlü ve dirençli bir bağışıklık sistemidir. Gün içinde yalnızca bir adet acı biber tüketerek veya bir öğününüzde acı yiyerek, başta grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklar olmak üzere pek çok hastalığa karşı kendinizi koruma altına alabilirsiniz.
- Mevsimsel geçişler, stres ya da yapısal farklılıklar nedeniyle sindirim sorunları yaşıyorsanız, acı yiyerek buna veda edebilirsiniz. Çünkü acı besinler bağırsakları aktive ederken, vücudu da olması gereken tempoda çalıştırır.
- Lifli yapısı ve içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde, tıp dünyasında da önemli bir yeri vardır diyebiliriz!
- Ayrıca harici olarak da eski zamanlarda kullanılan acı biber, bazı deri hastalıklarında onarıcı ve yenileyici etki göstermektedir.
- Yine harici kullanım alanı olarak; yağlara ya da kremlere eklendiğinde, şifalı bitkisel kürler meydana getirmeye ve ayrıca kas, eklem ya da romatizmal ağrılar üzerinde olumlu etki etmeye yönelik bir maddedir.
- Acı yemenin faydalarından bahsederken, mevsimsel hastalıklardan koruyucu olduğunu söylemiştik. Ancak bunun yanı sıra uzun süreli tedavilerde, kalp krizi, kanser ya da tümör oluşumu üzerinde de önleyici rol oynamaktadır.
- Ülseratif kolit adı verilen bağırsağın iltihaplı ve kanamalı hastalıklarında düzenli kullanımda ciddi etki gösterdiği izlenmiştir.
- Nöropatik ağrılarda da özellikle kırmızı acı biberin faydalarından rahatlıkla söz edilebilmektedir
- Beta karoten, antioksidan ve C vitamini gibi içerikleri ile vücudu arındıran, yenileyen ve dolaşımı hızlandıran acı biber türü yiyecekler, felç ve inme gibi hastalıklara karşı da koruyucu kalkan görevi görmektedir.
Acı Yemenin Faydaları: Acıyı Yemeklerde Nasıl Kullanabiliriz?
Acı yemenin faydaları görüldüğü üzere, saymakla bitmiyor. Peki bu faydalı besin ögesini hangi şekillerde soframızda bulundurabiliriz. İşte size birkaç öneri;
- Yemeklerinize, çorbalarınıza ya da salatalarınıza ekleyeceğiniz kırmızı toz biber halinde
- Acı biberi direkt olarak
- Turşu, salça veya acı sos şeklinde
- Bitki çaylarınıza (özellikle de soğuk kış günlerinde) serpiştireceğiniz baharatlı karışımlar halinde tüketmeniz mümkündür.
Acı Yemenin Zararları Var Mıdır?
Ne kadar faydalı etkileri olursa olsun, tüm besin maddelerinin kontrollü olarak kullanılması, sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla acı yemeyi de abartmamalı ve ölçülü davranmalısınız. Aksi takdirde bir takım problemlerle karşılaşma ihtimaliniz artacaktır. Bunlardan bazıları şöyledir;
- Evet acı yemenin midenizi rahatlatacağını söylemiştik. Ancak çok fazla acı besinler tüketildiğinde reflü ya da ülser gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Onun için günde 1 öğünü geçmemelisiniz. Ne demişler; azı karar, çoğu zarar!
- Bunun dışında halk arasında basur olarak bilinen hemoroid problemi de acı yerken aşırıya kaçıldığında oluşabilecek sağlık sorunlarındandır.
- Ve son olarak karaciğer yetmezliği olan kişilerin acıdan uzak durmaları gerektiği hekimler tarafından sıklıkla vurgulanmaktadır.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —